Inför Hockeyettan: ”Vårt rykte tenderar att spela in på domarens bedömningsnivå”

 Inför Hockeyettan: ”Vårt rykte tenderar att spela in på domarens bedömningsnivå”

En ny säsong i Hockeyettan närmar sig och för att känna av tempen inför det som stundar låter jag ett bra gäng nyckelfigurer runt om i de olika klubbarna bemöta påståenden av så väl positiv som negativ karaktär.
Kalla det good cop, bad cop, smek och smisk eller vad ni själva finner lämpligt.
Idag: André Lundholm, sportchef i Visby/Roma (Hockeyettan östra).

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

NEGATIVT: Det är ingen idé att bry sig om Visby/Roma under pågående säsong, ni kvicknar ändå inte till förrän i slutspelet…
– Sant, det har varit så. Jag tycker det är en sanning med viss modifikation, men det är ju sant så till vida att i Allettan har vi haft en period varje år som har varit väldigt lång och väldigt djup och väldigt dålig och det är klart att det funderar vi mycket på. Det gör att vi placerar oss långt ner. För två år sedan hade vi Tranås hemma i omgång sju eller något sådant och hade vi vunnit den hade vi gått upp på förstaplatsen, men vi förlorade den och sen förlorade vi nog fem eller sex matcher i rad och hamnade i bottenträsket. Likaså var det ifjol, inte att vi hade chansen att gå upp på förstaplatsen, men vi hade tätkänning efter tre, fyra omgångar och var med i det övre racet, men klappade ihop. Det är nog så att vi är lite för ojämna och ställer för lite krav på varandra innan jul, vilket gör att vi inte orkar hålla i det efter jul. Det är min enda analys jag kan göra av det.

– Om man tittar på ett lag som Huddinge som alltid är med däruppe i toppen så är vi lika bra som Huddinge varje år innan jul, det brukar vara att vi vinner ungefär hälften av matcherna var. Men de vinner grundserien för att de på något sätt lyckas hålla en högre lägstanivå och det tror jag att de har nytta av sen när man går in i Allettan, medan vi kanske går in med ett rus och klarar av att spela på en bra nivå ett par fyra, fem, sex omgångar. Sen är man inte van att ligga däruppe hela tiden och då kommer det en svacka. Jag vet ju inte om det är så, men det är den enda analys jag kan göra. Sen har vi anpassat oss i slutet av Allettan igen, att vi lyckats växa in i den kostymen plus att det är klart att den hockey som spelas i playoff är en hockey som vi har bemästrat rätt bra genom åren.

POSITIVT: Att motståndarna ofta tenderar att fokusera på er som grisar spelar er rakt i händerna…
– Ja alltså, vi har ingenting emot det. Det enda som kan störa mig är att ibland så tenderar vårat rykte att spela in på domarens bedömningsnivå. Är det en spelare som ligger kvar på isen, juste tackling eller inte juste tackling så är det inte sällan vi åker på ett straff för det. I sådana situationer upplever jag ibland att våra motståndare kan klara sig i grundserien och en bit in i Allettan, sen tycker jag att det där är utraderat.

– Sen tycker jag också att grislag och grislag, jag tror aldrig jag har varit med om att vi skadat någon spelare på något allvarligt sätt i någon brutal tackling eller så där, men vi vill jobba hårt, spela lite på gränsen och kriga lite hårdare än motståndarna när det verkligen gäller. Det är vår ambition i alla fall. Ibland lyckas vi bra med det och Halmstad-serien i våras var en sådan serie där vi mötte dem borta efter att vi hade åtta raka torsk och de hade väl åtta raka vinster, men första matchen i Halmstad var en överkörning deluxe. De hade egentligen ingenting och vi vann varenda kamp över hela banan. Det var vägen till att vi kunde gå hela vägen till serien mot Nybro där vi tyvärr inte riktigt räckte till. När vi lyckas med det spelet då är vi jobbiga att möta, men samtidigt går det inte att åka 48 omgångar och spela på gränsen och prestera på max. Bara vi kan ta fram det när det som mest behövs så är jag nöjd.

André Lundholm, sportchef i Visby/Roma. Foto: Visby/Roma

NEGATIVT: Ni var Allettans sämsta hemmalag i våras, stämpeln om ”den jobbiga Visby-resan” är bortsuddad…
– Ja det är tyvärr också sant, när det gäller fjolårets upplaga i varje fall. Sen beror väl det på många olika saker. Vi är vana att ha relativt bra med publik och det är klart att det blir lite lättare att täcka det där extra skottet, fullfölja den där tacklingen, vara lite mer i ansiktet när det sitter 7-800 på läktaren än när det är åtta. Det ska inte vara så, men det kanske är en orsak. Det var katastrofdåligt hemma rakt över linjen nästan hela säsongen ifjol. Nu är det nytt år, nya förutsättningar, men däremot är jag spänd på hur det ska se ut överlag, det är mycket som är nytt igen. Just hemmaspelet är jag inte oroad för på det sättet, utan jag tror och hoppas att vi ska kunna komma upp där. Annars skulle jag bli fruktansvärt besviken.

POSITIVT: Ni tillhör de klubbar i Hockeyettan som har bäst utdelning på era importspelare, det är fingertoppskänsla…
– Ja det måste ju stämma (skratt). Där har vi varit ganska framgångsrika det måste jag säga och det är på gott och ont. Vi har väl haft ganska bra utdelning på finnspåret ett tag, Nybro gjorde det bra ifjol tycker jag och kanske någon klubb till och det gör ju också att det är fler som är och fiskar i samma vatten nu, det är nackdelen med det hela. Men ja absolut, vi har lyckats rätt bra med importspelare. Jag tror inte att vi har bättre kontakter, men försöker som alla andra scouta spelarna så mycket som möjligt och tittar väldigt mycket på video på spelarna och försöker kolla upp så gott vi kan. Sen finns det aldrig några garantier och det är svårt att sätta i perspektiv, hur bra är en spelare som spelar i polska ligan till exempel, även om han har bra meriter tidigare. Vi har haft en bra fingertoppskänsla, men också så klart en del tur, det måste man ha. Annars skulle man ljuga eller inte vara ödmjuk om man inte medgav att det finns en viss portion tur i det hela också. Men det är klart att ju noggrannare du försöker göra hemläxan, desto större chans har du att få lite tur också.

NEGATIVT: När även Carl Ericson lämnade är hela den rutinerade stommen utraderad, det kommer ta tid att bygga upp…
– Nej det håller jag inte med om, det tycker jag att vi har visat de två senaste åren. För två år sedan tappade vi Oskar Lundberg, Jonathan Johansson och några stycken spelare till, inför förra året tappade vi Adam Eriksson, Mikael Adamsson, Einar Engström, Jonatan Stuxberg, profilstarka spelare som har varit i klubben massor av år och vi ersatte dem på ett bra sätt och kom lika långt som vi gjorde året innan och året innan det, det vill säga playoff 3. Det kommer en ny stomme och det är flera spelare som har växt in och gjort det på ett bra sätt. Erik Palm och Martin Lindberg är kvar och William Erenroth går väl in på sin femte säsong eller någonting. Sen har du de här egna produkterna Adam Andersson och Emrik och Linus Dahlberg, det kommer några stycken. Det största tappet var ändå inför förra året.

POSITIVT: Får de vara hela har ni ett av ligans bästa målvaktspar i Filip Lindblad och Anton Malmborg
– Det tycker jag absolut. Anton är utlånad till Almtuna månaden ut och Filip gör det jättebra. När Filip stod i Allettan när Anton var skadad ett tag stod han väl 8-10 matcher och sen var Anton tillbaka och då höll han honom utanför laget en bit in i playoffet. Så det är två duktiga målvakter som jag hoppas ska sporra varandra och när den ena inte är på topp så ska den andra kunna vara med och hjälpa till att vinna matcher så ja, det är positivt.

– Det är en trygghet att ha två bra målvakter som vi har nu och både Anton och Filip har allsvensk potential, men om du frågar mig tycker jag inte att man är redo att ta det steget redan i år. Anton behöver bygga på sig ett år till och få mycket matchning och jobba på en del andra saker precis som många andra Hockeyettan-målvakter. Sen är han absolut flygfärdig för allsvenskan nästa sommar om han lyckas med de sista detaljerna. Det var samma sak med Daniel Marmenlind innan. Första året han var hos oss gjorde han det jättebra, men behövde det sista lilla och gick verkligen all-in inför andra året och tränade stenhårt under sommaren. Han var stenfokuserad varje träning med förberedelser, detaljer och allting och tog ytterligare steg år två. Sen blev det Västervik ett år och nu SHL och Tre Kronor-debut så det kan gå fort om den sista lilla pusselbiten faller på plats.

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare