Inför Hockeyettan: ”Då har vi en fiaskostämpel på oss tidigt”

 Inför Hockeyettan: ”Då har vi en fiaskostämpel på oss tidigt”

En ny säsong i Hockeyettan närmar sig och för att känna av tempen inför det som stundar låter jag ett bra gäng nyckelfigurer runt om i de olika klubbarna bemöta påståenden av så väl positiv som negativ karaktär.
Kalla det good cop, bad cop, smek och smisk eller vad ni själva finner lämpligt.
Idag: Stefan Fransson, sport- och klubbchef i Tranås (Hockeyettan södra).

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

NEGATIVT: Det finns inget utrymme för mer misslyckande, börjar det svikta igen kommer det snabbt bli kris i Tranås…
– Det är klart att den kan jag köpa. Efter fjolåret är det klart att det är ingenting man vill uppleva igen. Det ska inte bli en sån säsong så det är ingenting jag funderar på just nu, men det är klart att skulle vi tappa mark är det klart att då har vi en fiaskostämpel på oss tidigt, den är jag medveten om och köper. Men vi ska undvika den. Vi är inte sargade som lag eller som förening, utan vi har hittat olika orsaker och kommit starkt ur det och är ändå optimistiska så jag känner mig inte orolig just nu. Det ska inte upprepas den jävla skitsäsongen som var. Aldrig mer!

POSITIVT: Fjolåret var hemskt, men ni gjorde lärdomar som gör att Tranås kommer bli ännu bättre på sikt…
– Det stämmer ganska bra, det onda för väl med sig något gott ibland också. Det är väl inte bara ont hela tiden, utan vi fick verkligen analysera vissa saker lite djupare i organisationen och hur vi både tittar på spelare och tränare. Nu när vi hade rekryteringarna med tränarna som var aktuella inför den här säsongen gjorde vi ett gediget arbete. Vi var noga förra året med, det är inte det, men någonstans så skruvade vi upp vår nivå på något sätt. Jag tycker att det känns bra och jag tror att det förde något gott med sig.

Stefan Fransson, klubb- och sportchef i Tranås.

NEGATIVT: Värvningarna av finländarna (Miro Mäkinen, Niko Kivelä och Samuli Rahikainen) är ett desperat famlande efter fotfäste efter att den tydliga linjen i lagbygget havererade ifjol…
– Nej det tycker jag inte, utan det är väl att marknaden är sådan. Det har blivit lite hajp med finnarna och därför har vi vänt oss däråt också. Sen finns det väl lite att vi har en finsktalande tränare (Arto Miettinen /förf.anm) också som gör det lättare i språket och jag tycker att de killarna som vi har hittat hittills kommer bidra med jättemycket här. Jag ska inte säga att det är någonting för att hitta något annat gentemot förra året, utan jag tycker att vi har en högre klass på spelarna just för tillfället.

POSITIVT: Debaclet till trots, stommen i laget är fortfarande stark och att lita på. Ni har rätt spelare på rätt plats…
– Så är det väl. Jag menar, en som jag och hela laget och hela föreningen saknade otroligt mycket var Filip Petersson som hade en jätteskadetråkig säsong och det är en jävligt viktig spelare för TAIF. Han har en karaktär både på isen och vid sidan som är oerhört viktig för oss som förening. Sen är det klart att vi har några andra, det är tio kvar och tolv nya plus att det ska bli någon mer ny. Man är jätteglad över dem som ville vara med på det och jag tycker att vi har hittat rätt med de nya också. De som jag har på papperet är jag jättenöjd med, båda tränarna och staben jag har runt dem och spelarna och laget. Där vill jag inte byta någonting just nu.

– Vi var illa ute i sista matchen, men på något sätt lyckades vi och det var några av dem som vi haft i flera år som gick i bräschen och gjorde det så att vi är kvar. Jag är jätteglad över där vi är just nu.

 

NEGATIVT: Självbilden är för uppumpad, Tranås är egentligen inte en klubb som är stor och stark nog att vara framme och slåss med de bästa i kvalserien…
– Ser man till förra året så, men ser man till säsongerna innan så har vi väl visat att vi tillhör dem som kan vara med där, det är inget snack om det. Vi hade en tuff säsong, men någonstans lär man sig lite av det också och det där påståendet tycker jag inte stämmer, det är inget jag håller med om. Så tycker inte jag.

POSITIVT: Hemvändarparet Emil Jidskog/Victor Johnson är Hockeyettans bästa målvaktspar…
– Det håller jag med om, det känns otroligt bra. Det känns oerhört stabilt med två målvakter som både pushar varandra, men är bittra konkurrenter. Båda vill ju stå så de kommer slåss om istiden, men det känns jävligt stabilt och de är bra på träningen. Vi gör jävligt få mål på träningar så det kanske är det som gör problemet att vi inte gör mål i träningsmatcherna också, skrattar sportchefen.

– Den som är bäst för dagen står. Det är väl också så med det här som var förra året, att vi nu får de här två längst bak. Att få hem Viktor igen som jag anser är taifare egentligen och så kommer Jidan hem efter sina år utomlands. Så jävla positiv och glad över att vara tillbaka på något sätt och vill spika igen och ta varenda puck. Jag tycker att den signalen efter förra årets säsong är en positiv sak. Det finns många andra bra målvakter det säger jag inget om, men just paret i sig är slagkraftigt, det får man säga.

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare