Inför Hockeyettan: ”Jag tycker att vi har en extremt stark backsida”

 Inför Hockeyettan: ”Jag tycker att vi har en extremt stark backsida”

En ny säsong i Hockeyettan närmar sig och för att känna av tempen inför det som stundar låter jag ett bra gäng nyckelfigurer runt om i de olika klubbarna bemöta påståenden av så väl positiv som negativ karaktär.
Kalla det good cop, bad cop, smek och smisk eller vad ni själva finner lämpligt.
Idag: Tom Tärnström, sportchef i Väsby (Hockeyettan östra).

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

NEGATIVT: När så många spelare tar klivet ”ner” från allsvenskan finns risk att de blir bekväma eftersom det ”bara” är Hockeyettan…
– Jag skulle inte säga att vi har riktigt den typen av spelare. Visst, vi har många som spelade i Hockeyallsvenskan förra året, men sen är det också många som var i ettan med Väsby och kanske inte fick fäste i allsvenskan. Sen har vi så klart Jacob Spångberg och Henrik Rommel och de där, men jag tycker att de är här av rätt anledning och har samma målbild som resten, så det tror jag inte kommer bli ett problem.

– Det handlar inte om att varav ner. Ricard Blidstrand ska plugga så han har landat lite i att inte åka iväg och flänga, men kollar man på Rasmus Sörgardt, Spångberg, Rommel, Calle Åsell, Victor Andersson, alla de hade kunnat göra andra grejer, men de är här för att de helst vill spela i Väsby i Hockeyallsvenskan. Det är den målbilden de har, det är där de vill vara och då har de sagt att då får vi försöka fixa det så att det blir så nästa år. Jag tycker att de har en skön inställning till det. Det handlar inte om att de inte hade andra grejer och bara tar det här för att nu fick det väl bli Väsby. Utan jag satt ner tidigt med dem. Det är egentligen en spelare som jag bommade på, det var Gustav Bouramman, som var med i den gruppen som jag satt med redan i april och pratade de här planerna. Kan vi inte ta ett krafttag tillsammans? Det är samma sak i min sits också. Jag hade kunnat göra andra grejer, men på något sätt finns den här känslan att tillsammans ska vi försöka fixa det här. Det tycker jag är en skön känsla och målbild tillsammans och det är där de är, så de är inte här för att varva ner.

POSITIVT: Att så många spelare stannade kvar trots degradering sänder goda signaler, spelare trivs och vill verkligen vara i Väsby…
– Ja absolut så är det och även de som på grund av karriären har behövt gå vidare har alla betonat att man hade verkligen sett en framtid här. Även mer framstående som typ Colin Smith (i Södertälje kommande säsong /förf.anm) ville vara kvar. Det tycker jag är ett jävla kvitto. Att en sådan spelare tidigt kom till mig och sa att jag vill prata nästa år. Det är en kille som låg poängsnittet under Jonathan Dahlén, annars var det ingen som slog honom på fingrarna i Hockeyallsvenskan i poängsnitt och det tycker jag är ganska starkt att han kommer redan i februari och vill göra klart för nästa år. Det var en signal för mig att vi gör nog något bra här.

– Jag kan inte sätta fingret exakt på vad det är, men det är väl klimatet. På något sätt har vi en hög målbild här, men samtidigt har vi väldigt roligt på vägen. Det ena behöver inte ta ut det andra, utan jag tror att alla trivs väldigt bra. Det är en bra grupp och bra människor runt laget och föreningen och en tydlig bild av vad vi vill, det tror jag också är motiverande. Att inte vara i en klubb som bara är typ, där man knappt kan svara på vad man vill. Det tror jag är en viktig del och det är väl samma även i klubbar som Boden eller Nybro eller någonting, en klar målbild och att man tar hand om spelarna tror jag är en nyckel.

Tom Tärnström, sportchef i Väsby. Foto: skärmdump

NEGATIVT: Hockeyettan östra är för svag för att förbereda er inför den tuffa Alletta som kommer…
– Nej, det tror jag inte är något problem. Vi har spelat i den här serien förut och gjort det bra i Allettan så varför skulle det inte funka i år?

POSITIVT: Ni har haft fingertoppskänsla på målvaktssidan i många år, det borgar för att paret med August Hedlund/Isak Johansson kommer bli succé…
– Ja jag hoppas det. De har alla förutsättningar att bli det, annars skulle jag inte ha tagit in dem. Det är välscoutat får man väl säga. Vi tittar mycket och snackar mycket med folk runt om, vi är noga med referenser, men framförallt att vi ger det tid och tittar ordentligt på vad det är de gör. Det handlar också lite om hur de ska passa in i spelet så klart, lite vad det är för typ av målvakt.

– Nu är de här två väldigt olika målvakter och det tycker jag är lite roligt. Det är medvetet på något sätt att vi har gjort så. August är verkligen en målvaktsstil, lite mer stora räddningar, killen som fullständigt kan spika igen totalt vilket han visade mot AIK här nu direkt. Isak är lite mer Linus Ryttar-lik, låter puckarna komma till honom, bra på att läsa spelet. Det är två väldigt olika målvakter som jag hoppas att man ändå kan hitta lite att någon av dem passar bättre mot ett visst motstånd och att kunna göra en uttagning efter det. Det känns spännande med dem som par. Sen är bägge så klart duktiga målvakter, men det var lite så jag tänkte med dem.

NEGATIVT: Det är ett fiasko om ni inte tar er till kvalserien med det lag ni har…
– Nej, fiasko skulle jag inte kalla det för när det drar ihop sig där mot de sista omgångarna, då är det många bra lag. Jag skulle inte kalla det ett fiasko, men jag tycker absolut att vi ska vara där och slåss och kunna göra det. Fiasko skulle jag inte säga om man åker ut mot något annat bra lag i sista gallringen eller någonting. Däremot så tycker jag att vi ska kunna vara i kvalserien, det tycker jag.

POSITIVT: Ni har Hockeyettans allra bästa lag på papperet…
– Ja, men det är jag villig att hålla med om. Jag tycker att vi har en extremt stark backsida, den sticker ut. Det är inte på riktigt normal nivå i Hockeyettan. I vanliga fall kanske du har en av dem, om man tänker Jacob Spångberg, Alexis Binner, Rasmus Sörgardt, Ricard Blidstrand och sen även sådana som Viktor Åström och Fredrik Stridlund som var riktigt bra för oss i Hockeyettan. Gabriel Österberg var också bra för oss i Hockeyettan förra gången och Åström och Stridlund var ju med det mesta förra året i allsvenskan och gjorde inte bort sig. Den känns riktigt, riktigt stark. Forwardssidan ser inte dålig ut heller, det är många som kan göra det, så ja jag tycker faktiskt det ser väldigt bra ut, men sen är det annat som ska göras också.

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare