Inför Hockeyettan: ”Vi är ett attraktivt lag att spela i”

 Inför Hockeyettan: ”Vi är ett attraktivt lag att spela i”

En ny säsong i Hockeyettan närmar sig och för att känna av tempen inför det som stundar låter jag ett bra gäng nyckelfigurer runt om i de olika klubbarna bemöta påståenden av så väl positiv som negativ karaktär.
Kalla det good cop, bad cop, smek och smisk eller vad ni själva finner lämpligt.
Idag: Carl Johansson, sportchef i Mariestad (Hockeyettan västra).

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

NEGATIVT: Två av de tre poängbästa spelarna (Douglas Lögdal och Lucas Jidenius) från slutspelet och kvalserien ifjol har lämnat, det är en aning oroande…
– Det är klart att det kan vara så, men på något sätt har vi visat år efter år också att vi har prickat rätt i att fylla på med nya typer av sådana namn. Jag är helt övertygad om att delvis Joonas Alanne som var poängbäst i kvalspelet, han har tagit ytterligare kliv i och med att han inte är skadad och så har vi värvat in mer sunda poänggörare än vad i alla fall en sådan som Lucas Jidenius är. Jag tycker till och med att vi har några fler av den typen starka poänggörare i år än vad vi har haft tidigare.

POSITIVT: Mariestad har blivit ett så pass ansett topplag att ni kommer ha lätt att förstärka under säsongen…
– Det har aldrig varit några problem, vi är attraktiva. Vi har en jäkligt fin publik och vi vill tro att vi är ett attraktivt lag att spela i. Det har aldrig varit något problem att få hit spelare under säsong och ofta även de vi pekar på. Man vet om när man ringer på en viss spelare att det är några klubbar som har chansen här och det skulle jag ändå vilja säga med viss ödmjukhet att vi är en av dem, men det kan vända fort. Det kan ju liksom bli att en riktigt dålig grundserie bäddar för att en spelare väljer ett annat lag. Det är en sådan färskvara på något sätt, men som det är just nu så tror jag att vi sitter i en bra båt.

NEGATIVT: Ni har värvat spetsiga namn (som Oliver Kandergård, Philip Norberg, Mikael Hansson och Jesper Broeng) som haft framgång i halvdana Hockeyettan-klubbar utan press på sig. Det kan bli svårt för dem att leva upp till i en toppklubb i rampljuset…
– Lite beroende på hur man ser det, Borlänge, Kalix och Lindlöven får man ju ändå klassa som…jag skulle säga att de är övre halvan plusplus, så erfarenhet från att spela i ett bra lag det har de. Det ser jag absolut inga problem med, det har de visat hittills att det kommer inte bli några problem alls. Det känns skitbra.

POSITIVT: Ni har så pass många spelskickliga spelare att ni blir ostoppbara i powerplay…
– Det blir ett rörligt dokument för du kan ju spela på ett sätt och sen tillslut så läser en motståndare den typen av spel, men vi har väldigt många skickliga spelare som gör att vi kommer kunna hitta många olika sätt att spela på och kunna sätta upp två riktigt fina powerplay. Så powerplay är jag ganska övertygad om att det kommer bli en av våra styrkor den här säsongen. Vi kanske har 12-13 spelare som är potentiella att spela powerplay, sen vet man ju hur det är, det är alltid någon borta och det går att mönstra på olika sätt. Det finns många potentiella olika lösningar på det så det måste jag säga att det känns väldigt mycket bättre än förra året.

NEGATIVT: Det är en nackdel för er att västra serien är så svag, ni kommer komma sämre förberedda till södra Allettan…
– Jag tycker att man har haft det snacket år efter år egentligen och det kan finnas en viss sanning i det, men tuffa matcher kommer vi få ändå och sen har vi visat att även om vi har spelat i västra blir det ingen chock för oss när vi stöter på de tuffa lagen från södra sen ändå. Jag tror att det har mindre betydelse faktiskt, jag tror att om inte annat så är en Alletta så pass lång att om vi då skulle vara drabbade av detta så skulle vi garanterat komma in i det väldigt snabbt. Om det nu skulle bevisa sig vara ett helt annat tempo i en sådan serie.

– Om man nu ska anta att vi kommer vinna mer matcher i den västra än vad vi hade gjort i södra så är det klart att det finns en positiv aspekt i att man får inte negativt självförtroende av att vinna ishockeymatcher.

POSITIVT: Kvalserieresan ifjol gav mycket, ni kommer vara bättre förberedda om ni tar er dit igen…
– Det är jag ganska övertygad om. Om man nu ska lära någonting så vet man ju på något sätt att det är tufft och det är vad som krävs. Sen är det svårt att säga på rak arm vad man ska göra annorlunda, det är svårt att säga. Vi åker ner till Nybro och får stryk med 9-1 i den första kvalmatchen, så det är klart att vad lärde vi oss av det? Det är så jäkla små detaljer ändå i slutändan som avgör, men det är klart att erfarenhet är alltid bra. Självklart kommer vi ha mer nytta än om vi inte hade spelat en kvalserie.

 

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare