Inför Hockeyettan: ”Det var väldigt dyrt i Sverige”

 Inför Hockeyettan: ”Det var väldigt dyrt i Sverige”

En ny säsong i Hockeyettan närmar sig och för att känna av tempen inför det som stundar låter jag ett bra gäng nyckelfigurer runt om i de olika klubbarna bemöta påståenden av så väl positiv som negativ karaktär.
Kalla det good cop, bad cop, smek och smisk eller vad ni själva finner lämpligt.
Idag: Fredrik Johansson, tränare i Halmstad (Hockeyettan södra).

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

NEGATIVT: Ni gjorde er av med spets, men har inte ersatt den. Det kan bli bra på sikt, men laget ser just för tillfället försvagat ut…
– Det håller jag inte med om. Vi har fått in Ludvig ”Krutov” Levinsson som kommer bli hur bra som helst och göra poäng. En bra Karl Påhlsson som mår bra kommer ta vara på de poängen och sen kan jag säga att vi har en Robin Dahse som när han är i form kommer göra poäng, så jag är inte orolig över den saken. Inte alls. Spelmässigt kommer de här leverera.

 

POSITIVT: Att vinka hejdå till etablerade (poäng)namn för att få lite nytändning var ett smart drag för att ta Halmstad framåt…
– Det blir en annan karaktär på laget. Vi har inte vinkat hejdå för all framtid, men samtidigt, allt har ett pris och vi valde att ta den här vägen och spelarna valde också att ta den vägen. Vi tycker också att vi har hittat de ersättarna vi behöver både på back- och forwardssidan.

Fredrik Johansson, tränare i Halmstad. Foto: Skärmdump Halmstad Hammers

 

NEGATIVT: Ni har inte samma kravbild som de har i de storsatsande söderlagen vilket kan göra det svårt att räcka till i slutändan…
– Jag som ansvarig tränare för det här laget har en kravbild på det här. Vi har inte lika stora muskler som de andra lagen har, men vi får jobba på ett lite annat sätt. Vi får jobba hårdare, vi får träna hårdare med den truppen vi har. Vi har en bild som förening som säger att 2024 där någonting ska vi vara ett allsvenskt lag. Det är en tidigare femårsplan som vi står fast vid, vi vill vara med och slåss med de stora drakarna.

 

POSITIVT: Ni är underskattade. Försäsongsresultaten ljuger inte, ni har ett väldigt bra lag även om ingen riktigt förstår det…
– Ja jag håller med dig. Vi är nöjda med den trupp vi har och är det något vi tittar på är det eventuellt en backförstärkning längre fram. Men i dagsläget är butiken stängd och det viktigaste för mig är gruppen. Att få en grupp att må bra, så som vi hade för två år sedan med Hockeyettan-final och allting, när vi hade tydliga rollfördelningar på alla spelare. Kan vi få den känslan i år då blir vi starka. Det är väl aldrig någon som har trott på oss, men det gör ingenting, vi får bevisa det istället. Det är klart att vi är inte topptippade, men vi har gjort lite bra resultat.

– Vi var inte så tokiga förra året heller innan vi fick corona i december, då var vi ett topplag. Vi förlorade väl fem raka efter det tre veckor långa coronauppehållet. Vi låg på en ganska stabil Allettan-plats innan. Nybro var efter oss, Mörrum var efter oss, Vimmerby var efter oss och vi fick stryk alla de där matcherna då. Om vi ska gå och vara ledsna över någonting från förra året vilket jag inte orkar vara så är det den perioden just då. Det hade räckt med två segrar kanske så hade vi varit klara.

NEGATIVT: Att satsa supporterpengar på en nordamerikan (Garrett Milan) är en ren chansning…
– Absolut, det är det. Det är en chansning för alla lag som tar en kanadensare, amerikan, en finne eller vad det nu kan vara. Nu kan jag bara säga så här, det handlar inte om så stora pengar så det blev en bra lösning för oss. Vi hoppas och tror att det är den vi söker som vi har sett spela och även med alla de scoutingrapporter vi har fått så hoppas vi att det är rätt spelare. Marknaden var väldigt tom, vi tittade på Finland, vi tittade på amerikaner och kanadensare och i Sverige var det väldigt tomt. Jag ska också säga att det var väldigt dyrt i Sverige för spelare som vi kanske inte tycker man ska lägga de pengarna på och den här spelaren blir inte så dyr som många kanske tror.

 

POSITIVT: Alexander Edström kommer in och höjer nivån på det mesta…
– Jag måste säga så här, inte på allting, men han kommer höja nivån på det spelmässigt. Det är en professionell spelare som är bra tränad, han kommer höja nivån på väldigt mycket ja. Edström är bra, han har en erfarenhet, han har en ålder, han är vältränad när han kommer och vi kan använda honom i boxplay och powerplay. Det är en ledande spelare som kommer bli jätteviktig för oss. Han kommer in och blir bra hos oss.

 

Mer bevakning av Hockeyettan? För den som diggar nyhetsbevakningen och podden Mjörnbergs Trashtalk finns möjligheten att stödja via Patreon med några riksdaler i månaden. Alla som stödjer får tillgång till bonuspoddar i samband med de ordinarie avsnitten. Mer info här: https://www.patreon.com/mjornbergstrashtalk

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare