Sundsvall: ”Vi trodde de skulle vilja hjälpa oss”

 Sundsvall: ”Vi trodde de skulle vilja hjälpa oss”

Säsongen i Hockeyettan närmar sig med stormsteg och i en mastig artikelserie ställer jag nu tio viktiga frågor om lagbyggena, kontrakten och förväntningarna till sportcheferna i en bunt väldigt spännande klubbar.
Idag Pär Nilsson från sportgruppen i Sundsvall (Hockeyettan norra).

Vilken är er målsättning för säsongen 20/21?
– Det stora om man ser det utifrån föreningen, det är att hänga kvar. Det är det viktigaste målet för oss. Att vara kvar och kunna bygga det här på sikt, för vi har ju kommit tillbaka. Vi startade upp ifjol igen efter några år utan a-lag och nu ska vi försöka att sakta bygga upp det här laget med framförallt yngre, lokala spelare och spetsa med någon utifrån. Det är så vi har tänkt.

Strategin i lagbygget, hur har tankarna gått när ni satt ihop laget?
– Ungt med lokal förankring, det behöver inte bara vara Sundsvall-hockeyspelare, men från distriktet och i närområdet. Om det sen är från Hudiksvall och Härnösand och Timrå, det ska vara grunden i laget och sen få in någon eller några spetsspelare på sikt. När vi har råd, nu är det ekonomin som styr mycket. Vi kommer anpassa oss till verkligheten här i början och bygga det här på sikt så att vi inte går i samma fälla som vi gjorde förra gången när vi försökte satsa oss ur krisen, utan vi ska ta det stegvis.

Vad har ni för spelarbudget?
– Vi ligger väldigt lågt, jag vill inte säga exakt siffra, men i princip så tjänar de inga pengar på att spela i Sundsvall idag. Det är något vi försöker säga, att se det här som ett steg på vägen. Vi håller i pengarna jättenoga.

Har ni klausuler i kontrakten?
– Nej det har vi inte. Vi är inte i det läget nu känner vi.

Hur långa kontrakt skriver ni?
– De flesta är på ett år, vi har några på två, men de flesta är på ett. Det är någon äldre och några yngre som har tvåårs. Man vet ju inte nu heller, det är så osäkert med de ekonomiska förutsättningarna genom pandemin. Kan man ha någon publik någon gång under säsongen? Det är jättesvårt. Vi är glada att vi kunnat sälla ett lag på benen och tagit beslutet att vi går upp i ettan, för vi hade ju det valet. Vi fick frågan och kände att vi kan göra det om vi verkligen funderar på ekonomin och försöker att inte rusa iväg.

Vilken är er viktigaste värvning?
– Det känns ju som Jonas Lindström, han är viktig för hela laget, för de unga killarna att ha någon som har varit med och spelat så pass många år som han har gjort. Han känns absolut som den viktigaste.

Vilken är er jobbigaste spelarförlust?
– Om jag säger så, vi har inte förlorat någon egentligen, däremot så hade vi hoppats på att Magnus Åkerlund som nu är vår assisterande tränare, skulle ha spelat en säsong hos oss,. Det var väl han och Markus Kinisjärvi, de två som spelat hos oss tidigare som var i Hudiksvall ifjol, det var väl de vi trodde skulle vilja hjälpa oss i alla fall den här första säsongen i ettan. I övrigt kan jag inte känna att det är någon större spelarförlust. Det kändes jättebra att Åkerlund var intresserad av att bli assisterande när vi frågade honom efter att han hade bestämt sig för att sluta. Det är en kanonkille och med hans erfarenhet och två unga målvakter kommer han att betyda jättemycket för dem. När vi fick klart med honom så märkte man på målvakterna att vilken hjälp de får av honom.

Kommer det dyka upp fler värvningar inför första nedsläpp eller under hösten?
– Vi har ju någon plats öppen än, så vi avvaktar lite grann och ser om det blir över någonting. Det har ju varit mycket spelare som inte haft någon klubb att spela i har man ju följt i olika medier. Så vi har varit lite kalla och avvaktar och ser om det dyker upp någon som är intresserad. Det kan komma någon utan att vi vet exakt om det gör det eller inte.

Vilka är seriefavoriter?
– Det är väl Boden som många pratar om, Östersund och Boden är det väl på papperet i alla fall. Sen vet man väl aldrig riktigt säkert, men det är väl de två som känns starkast.

Vilken är den bästa värvningen i ligan av något annat lag?
– Det var ingen lätt fråga, det kan jag inte svara på. Jag har inte koll på vem som är bättre än någon annan. De här Östersunds-kanadickerna vet man ju inte vad det är heller, om det är en värvning eller bara inlåning det vet jag inte riktigt. Det kan vara jättelyckat eller så är det en flopp, man vet ju inte, det är ju lite chansning sådant där.

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare