Segeltorp: ”Behöver du verkligen ha ett par skridskor?”

 Segeltorp: ”Behöver du verkligen ha ett par skridskor?”

Säsongen i Hockeyettan närmar sig med stormsteg och i en mastig artikelserie ställer jag nu tio viktiga frågor om lagbyggena, kontrakten och förväntningarna till sportcheferna i en bunt väldigt spännande klubbar.
Idag Joakim Gustafsson, tränare i Segeltorp (Hockeyettan östra).

Vilken är er målsättning för säsongen 20/21?
– Målsättningen för säsongen är att bli bättre än förra året och försöka vara med och kriga för femteplatsen och om inte det fungerar är det att försöka gå bakvägen till playoff. Annars behöver vi inte hålla på med det här, vi vill ha en hög målsättning och bedriva verksamheten efter det också.

Strategin i lagbygget, hur har tankarna gått när ni satt ihop laget?
– De som kommer hit spelar här ett till två år, sen ska de lämna oss. De ska blicka framåt. De ska få en stor roll och en bra utbildning där vi trycker på hur man går från juniorspelare till seniorspelare, vad som är viktigt och sen ska de utvecklas och försvinna från vår klubb. Så ser vi på det.

– Vi är väldigt glada att ha en stomme till skillnad från året när jag och Jesper Eriksen tog över, då hade vi två, tre stycken som var kvar och sen var vi tvungna att bygga nytt. Nu känner vi de flesta, så det är en jättefördel. Sen har vi lyckats knyta till oss lite andra spelare också, så det är kul.

Vad har ni för spelarbudget?
– Det är noll kronor. Vi erbjuder utrustning, men inte fri utrustning utan man får en materialbudget i sitt kontrakt som man utgår ifrån. I år har det verkligen varit noga med, behöver du verkligen ha ett par skridskor? Vi vrider och vänder på varenda krona känns det som. Vi har ingen budget alls. Vi vill inte ha färdiga spelare för vi kan inte erbjuda dem något, många vill ha cash, så vi får ta de som vill utveckla sig vidare.

Har ni klausuler i kontrakten?
– Det har vi. Vi har typ en månads uppsägningstid med överenskommelse från båda parter. Vi ska inte stoppa någon från att gå vidare, utan det är ju vår målsättning. Vi ska inte stå i vägen för någon om någon tar kliv och blir bra.

Hur långa kontrakt skriver ni?
– Det är sju till åtta månader, från augusti till april eller vad det är. Men det är bara ettårskontrakt, det är ingen som skriver längre.

Vilken är er viktigaste värvning?
– Jag får säga Adam Winborg, det är en spelare som kommer från ett av de stora universiteten i USA och är en mogen människa både på is och utanför is. Det är verkligen en ledargestalt och han är jättesugen. Han spelade väldigt få matcher förra året på grund av andra omständigheter, så han är jättesugen på att visa upp sig för den svenska ishockeymarknaden. De bytte tränare efter andra året på college där han fick spela mycket och så fick han mindre och mindre istid och han är jättesugen på att visa upp sig. Han är tokseriös och driver laget, det ska bli kul att se hur det blir för honom.

Vilken är er jobbigaste spelarförlust?
– Det måste ju vara Jonas Vidlund, men vi har inte tappat honom riktigt än, utan vi har kontakt med honom. Jonas var en rutinerad back som var bra i division ett, på hög nivå i division ett. Det visade han när han kom till Huddinge också, han var typ deras bästa back då. Så han är den jobbigaste, men vi har inte gett upp hoppet om honom. Det är lite jobb och lite saker vid sidan om som ska fixas, men säsongen är lång.

Joakim Gustafsson, tränare i Segeltorp.

Kommer det dyka upp fler värvningar inför första nedsläpp eller under hösten?
– Vi letar efter backar, vi har haft lite stolpe ut på vissa här, några som har signat med andra klubbar. Vi hoppas att vi kan få in någon back som kan leda laget. En ledande back så att säga.

Vilka är seriefavoriter?
– Vallentuna, helt ärligt jag tycker att de har ett bra lag på papper och de har de här rutinerade med Andreas Paulsson och Tobias Ericsson som nog kan ryta ifrån om det svävar iväg för andra. Det känns som att de kan göra det bra.

Vilken är den bästa värvningen i ligan av något annat lag?
– Den där letten i Strömsbro (Georgs Golovkovs /förf.anm) verkar intressant, utan att ha sett honom. Men han verkar intressant med meriterna han har haft och gjorde det bra i Nottingham förra året, så det blir nog en bra värvning.

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare