KRIF: ”Vi kan leva med de spelarförluster som vi har gjort”

 KRIF: ”Vi kan leva med de spelarförluster som vi har gjort”

Säsongen i Hockeyettan närmar sig med stormsteg och i en mastig artikelserie ställer jag nu tio viktiga frågor om lagbyggena, kontrakten och förväntningarna till sportcheferna i en bunt väldigt spännande klubbar.
Idag Torbjörn Karlsson, sportchef i KRIF (Hockeyettan södra).

Vilken är er målsättning för säsongen 20/21?
– Första målsättningen det är ju Allettan, vi kan inte ha något annat tycker jag efter alla åren där vi lyckats ta oss dit varje år. Längre än så pratar vi inte just nu.

Strategin i lagbygget, hur har tankarna gått när ni satt ihop laget?
– Jag kan väl säga så här att strategin har varit att försöka behålla så mycket som möjligt för att få lite mer kontinuitet i det och det tycker jag att jag har lyckats ganska bra med för det är 14 spelare kvar från förra säsongen och framförallt de här yngre killarna som Jakob Ringsby, Christoffer Björk, Ludwig Wistén och Jacob Hallberg. Att de väljer att stanna kvar, det tycker jag är ett gott tecken. Att de känner att division ett är en bra utvecklingsserie och de hastar inte iväg. De tog stora steg ifjol och jag räknar med att de inte ska vara sämre denna säsongen, utan tvärtom, att de har växt in i det lite. Det var trots allt deras första riktiga seniorår. Det tycker jag känns bra och sen att målvaktsparet är intakt och att de lite äldre spelarna som Martin Ekström, Andreas Nordfeldt och Sebastian Magnusson är kvar. De blir lite kulturbärare för oss och även Isak Edman som går in i sin femte eller sjätte säsong, Erik Brissle går in i sin tredje, så det känns bra att få behålla dem också. Det vi har plockat in är ju fortfarande unga killar som Eddie Levin och Sebastian Sundlöv, sen tog vi hit Hampus Roos som vi lånade lite förra året från Olofström och Gabriel Johansson från Forshaga, så vi har 14 forwards i truppen idag.

Vad har ni för spelarbudget?
– Alla gick med på att gå ner lite, det är tufft ändå. Det räcker inte ändå om man ska vara ärlig om det inte händer någonting.

Har ni klausuler i kontrakten?
– Det står inga klausuler direkt så, det gör det inte, men det är svårt att stoppa en spelare om man säger att man har spelat färdigt och ser att man inte kan komma någonstans, då släpper man ju spelare om man känner att det ger någonting för dem. Men annars så mitt i en brinnande säsong ska det mycket till om man ska släppa en spelare.

Hur långa kontrakt skriver ni?
– Mina vision är egentligen att ha längre, men det är jättesvårt. Det är ju så idag att spelarna vill framåt och uppåt, det är klart det är roligt att få fram killar som utvecklas och tar nästa steg, det är jätteroligt i sig, men som förening ibland så blir det att man står och stampar på samma ställe. Jag är av den naturen att jag vill vinna någonting, så är det ju… Kontrakten är sju månader och sen kör man dagsersättning om man spelar vidare. Förra året hade vi åtta månader.

Vilken är er viktigaste värvning?
– Det jag tittar på hittills som spelats, en sådan som Ludvig Carlsson, han har inte gjort många misstag. Han är väldigt stabil måste jag säga. Han vet att det är det han är bra på, han har en härlig självbild. Han har överraskat på mig hittills, jag visste att han var bra men jag tycker ändå av det jag har sett att han gjort det väldigt bra. Mikael Kurki är en viktig värvning för oss också, han är väldigt bra att ha i ett lag. Bra i föreningen, han är väldigt uppskattad av både spelare och ledare och sponsorer, så det är en jätteviktig värvning.

Vilken är er jobbigaste spelarförlust?
– Jag tror när jag tänker efter att vi kan leva med de spelarförluster som vi har gjort. Det är bra killar men jag tycker ändå att vi har fått in dem som håller samma nivå. Vi var på väg att tappa Alexander Heviver men samtidigt höll vi en dialog han och jag hela tiden så det var faktiskt så att när det väl blev känt att det blev division ett då ringde han mig och ville tillbaka till oss och det är också ganska roligt måste jag säga, att han väljer att göra så.

Kommer det dyka upp fler värvningar inför första nedsläpp eller under hösten?
– Nej vi är nöjda, sen kan man väl aldrig säga någonting om något skulle hända, då får man titta på det då.

Vilka är seriefavoriter?
– Det här är ett riktigt getingbo som vanligt, men det man vet är att Troja är alltid bra med den kulturen de har och Nybro och Vimmerby, Tranås. Det verkar vara riktigt starka lag. Men sen är det svårt att säga, man vet inte med Karlskrona. Men jag vet att där kommer det plockas in en hel del spelare innan de är färdiga. De kan plocka in fem forwards till och det fyller på rätt så bra. Om jag känner Patrik Larsson rätt så har han bra koll på spelare.

Vilken är den bästa värvningen i ligan av något annat lag?
– Jag har inte kollat så där jättemycket på de andra lagen och hur de har värvat, jag har mer fokuserat på vårt eget. Däremot så tror jag att det finns nyckelspelare i lag som till exempel Nybro med målvakten Robin Johansson som jag tror betyder väldigt mycket för dem. Han är en riktigt bra målvakt precis som Marcus Hellgren i Karlskrona.

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare