Kalmar: ”Jag har fått ungefär 1,1 miljoner mindre i budget”

 Kalmar: ”Jag har fått ungefär 1,1 miljoner mindre i budget”

Säsongen i Hockeyettan närmar sig med stormsteg och i en mastig artikelserie ställer jag nu tio viktiga frågor om lagbyggena, kontrakten och förväntningarna till sportcheferna i en bunt väldigt spännande klubbar.
Idag Roger Nyström, sportchef i Kalmar (Hockeyettan södra).

Vilken är er målsättning för säsongen 20/21?
– Jag kör den traditionella klyschan vi tar en match i taget och får se hur långt det räcker, det är väl ungefär hur det ser ut. Sen har vi väl en intern målsättning, men den behåller vi där. Sen är det klart att vi vill komma så högt upp som möjligt, det vill väl alla, det är det som det går ut på.

Strategin i lagbygget, hur har tankarna gått när ni satt ihop laget?
– När jag hade gjort min analys och även pratat med coacherna om sin analys hade vi en ganska bra syn på det hela. Någonstans känner jag att jag vill jobba med någon form av kontinuitet och vi hade väl som mål att försöka behålla 15-16 spelare från förra säsongen och det fick vi i stort sett, så när som på en spelare. Det är vi nöjda med. Vi har en stomme som känns rätt så starkt och har sen kunnat fylla på i de hålen som vi saknade. Det var lite den summeringen man gjorde och de flesta ville faktiskt stanna kvar och det är väl ett gott tecken till föreningen tycker jag.

Vad har ni för spelarbudget?
– Den är annorlunda. Jag kommer inte säga summan, men jag har fått ungefär 1,1 miljoner mindre i budget. Egentligen så började det inte förra säsongen, utan det är år ett som släpar. Förra säsongen var också en del i det men säsong ett blev för dyr och det är den vi har släpat med och så gick vi in i nästa och försökte gasa lite, men det blev inte riktigt så. Så det är verkligen någonting vi har tagit med oss och försök att jobba med dagligen. Med hela den kostnadsbiten och corona gör det ju inte lättare.

Har ni klausuler i kontrakten?
– Nej vi har inga sådana. Jag jobbar egentligen inte med det över huvud taget, vi kanske har gjort det någon gång, men jag jobbar inte med det. Det känns tufft som fan att tappa en spelare vid fönstret. Har man däremot ett flerårskontrakt svar ja, då har man en out mellan säsongerna.

Hur långa kontrakt skriver ni?
– Kontrakten är på ett eller två år. Man ser en tendens till att fler vill skriva på fler än ett år, så var det inte i början, men det känns som att även spelarna vill ha någon form av kontinuitet. Kontrakten gäller augusti till februari och sen är det dag för dag.

Vilken är er viktigaste värvning?
– Jag skulle vilja säga så här att inför den här säsongen, med de som förlängde har vi en bra stomme tycker jag. Och vi har fyllt ut de luckorna som har saknats utifrån de förutsättningar vi har och jag tycker faktiskt att alla killarna som vi har tagit in är i så fall lika viktiga i det här skedet och har gjort det bra på försäsongen. Det känns som om det vore fel om jag går ut och nämner en enskild spelare där.

Vilken är er jobbigaste spelarförlust?
– Det var ju en som vi inte kunde få signad och det är Adam Persson, det är inget snack om det. Vi har ju tagit några från dem också. Så har det väl historiskt varit även på på 90-talet när Nybro och Kalmar spelade att spelare gick mellan klubbarna och det var väl inte alltid populärt. Det är inget snack om saken, Adam är en fantastisk kille och en fantastisk hockeyspelare så det var tråkigt, men så funkar ju denna branschen, det är bara att gilla läget.

Roger Nyström, sportchef i Kalmar.

Kommer det dyka upp fler värvningar inför första nedsläpp eller under hösten?
– I dagsläget är truppen fulltalig. Så är det i dagsläget, sen är det så att skador och allt sånt kan alltid dyka upp. Man kan säga så här, att det finns väldigt gott om spelare, det har jag aldrig varit med om. Jag kanske har mellan 15-20 förslag varje dag och det är så det ser ut eftersom det verkar som att det är vi som öppnar och sen stänger de flesta andra ligorna runt om i Europa och på andra sidan Atlanten känns det väl väldigt osäkert.

Vilka är seriefavoriter?
– Jag brukar inte fokusera så mycket på det där men Troja och Nybro tycker jag ser intressanta ut. Jag tycker de har en bra mix av spelare.

Vilken är den bästa värvningen i ligan av något annat lag?
– Det är bara att gratulera Nybro för Adam Persson, det är en bra hockeyspelare, en sådan som jag tror alla sportchefer och tränare vill ha i sitt lag.

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare