Forshaga: ”Vi har höjt träningsdosen”

 Forshaga: ”Vi har höjt träningsdosen”

Säsongen i Hockeyettan närmar sig med stormsteg och i en mastig artikelserie ställer jag nu tio viktiga frågor om lagbyggena, kontrakten och förväntningarna till sportcheferna i en bunt väldigt spännande klubbar.
Idag Christer Larsson, sportchef i Forshaga (Hockeyettan västra).

Vilken är er målsättning för säsongen 20/21?
– Utifrån föreningens synvinkel är det att vi ska vara med och försöka hugga på de fem Allettan-platserna.

Strategin i lagbygget, hur har tankarna gått när ni satt ihop laget?
– Vi har väl haft samma strategi som vi har haft genom åren. Ett, att vi gärna bygger värmländskt. Två, vi bygger gärna vidare med egna produkter som vi kallar hemvändare. Det som vi har lagt till inför året är väl att söka lite för att förhöja nivån lite på träningsdelen. Vi har höjt träningsdosen och lite sådana saker och sökt killar som verkligen vill och killar som är hungriga och formbara, som vi tror har en utvecklingspotential. Det är väl den enkla strategin. Hockeyettan tar väldigt mycket tid och har man då skaffat barn och familj och börjat göra karriär på jobbsidan då blir det lite tuffare för en del killar, så det blir lite föryngring.

Vad har ni för spelarbudget?
– Vi ligger ungefär som förra året. I den budget jag har att jobba med ligger hela ledarstaben och alltihop så att den är väl lite, lite sänkt, kanske 5-8%.

Har ni klausuler i kontrakten?
– Allsvenskan har vi klausuler för och vi har även coronaklausuler. Det är på individnivå och det beror lite på att vi har både ett och tvåårsavtal. Men i grund och botten har vi en öppen syn på steg uppåt, det står faktiskt i alla kontrakt att det går att gå uppåt.

Hur långa kontrakt skriver ni?
– Det är mest ettårs, men det finns en del på två år och en del 1+1 också. Vissa spelare vill inte alls gå på långa kontrakt och vissa är helt okej eftersom de har en familjesituation och grejer. Vi har jobbat med det några år nu och det har funkat bra, vi brukar ligga mellan fem och åtta spelare som är kvar som vi vet att vi kan behålla. Ifjol valde vi att skriva 1+1 med de flesta yngre eftersom det var dem vi ville fortsätta att bygga på.

Vilken är er viktigaste värvning?
– Spontant skulle jag säga vår fystränare som vi fått väldigt bra utfall på och som är väldigt omtyckt i gruppen också. Men ska vi gå på spelare är det klart att Joel Källström Englund och Viktor Lennartsson sticker ut lite grann. Det är två killar som vi är väldigt nöjda med.

Vilken är er jobbigaste spelarförlust?
– Det vet jag inte om vi har någon som är riktigt jobbig faktiskt ur den synvinkeln. För i grund och botten tackade vi faktiskt nej till alla de här som har lämnat oss. Förutom Robin Johannesson då, det var väl den enda som vi fortsatte att förhandla med. Men det är klart att två spelare som väljer att sluta, men det visste vi om mer eller mindre, det är Niclas Edman och Kimmy Skogland. Det är två spelare som väljer att trappa ner.

Kimmy Skogland är en av Forshagas spelarförluster.

Kommer det dyka upp fler värvningar inför första nedsläpp eller under hösten?
– Vi har sagt att vi stänger inte dörren och har någon enstaka som vi pratar med lite. Det finns ju fortfarande en hel del spelare på marknaden, men det ska kännas rätt för oss och det ska kännas rätt för dem och det ska stämma med ekonomi och allting. Det beror på corona. Vi har inte gjort av med hela budgeten, utan har utrymme för att plocka in någon mer, men samtidigt vet vi att det försvinner ju kronor varje match vi spelar.

Vilka är seriefavoriter?
– Jag får väl säga Borlänge och Mariestad, de sticker ut lite tycker jag. Borlänge har jag inte sett än i år, men det är klart att tittar man på papperet är de bra.

Vilken är den bästa värvningen i ligan av något annat lag?
– Jag har dålig koll på många föreningar och har inte brytt mig om att kika så mycket på det, men jag skulle väl tro att våra vänner i Mariestad har gjort ett bra fynd i Oliwer Fjellström. Det känns så, kommer han in i miljön kommer han säkert bli väldigt nyttig för dem.

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare