Surahammar: ”Det kostar att bygga nytt”

 Surahammar: ”Det kostar att bygga nytt”

Säsongen i Hockeyettan närmar sig med stormsteg och i en mastig artikelserie ställer jag nu tio viktiga frågor om lagbyggena, kontrakten och förväntningarna till sportcheferna i en bunt väldigt spännande klubbar.
Idag Jörgen Mähler, sportchef i Surahammar (Hockeyettan västra).

Vilken är er målsättning för säsongen 20/21?
– Att undvika kval, det är skittråkigt men så är det. Vi måste börja där. Allt annat är bonus.

Strategin i lagbygget, hur har tankarna gått när ni satt ihop laget?
– Strategin med lagbygget är att det ska in grabbar som vill vidare för det har jag sagt med alla jag har pratat med att jag är inte intresserad av att signa ett sjuårsavtal, utan Sura ska vara ett steg för att gå till en högre nivå. Att man utvecklar sig själv och hjälper laget att bli bättre. Det är det som är strategin, unga hungriga grabbar och så David Lidström som är ett ankare på backsidan som har varit med förr. Det har jag letat jättehårt efter. Någon som kan ta fram tavlan och visa att vid nästa situation försök att göra så här istället, som med sin erfarenhet kan sprida den vidare neråt. Kunskapen och kompetensen finns bland de yngre, men skulle det börja blåsa motvind är det bra att ha lite karaktär och lite erfarenhet.

– Jag har sållat ganska så duktigt, det har inte räckt att man skickat ett mail och varit intresserad av spelare. Jag har försökt ta reda på vad det är för grabbar. Vissa känner jag sedan tidigare, men att man ringer upp föregående klubb och pratar lite grann. Jag har inte bara velat fylla en trupp, utan göra något som blir bättre än vad det har varit tidigare. Jag jobbar inte med något annat än hockey från och med första maj så det är tiden som avgör på jättemånga punkter, nu avsätter jag min arbetstid för att jobba hockey, förut fick jag avsätta min fritid och då blir det inte lika bra.

Vad har ni för spelarbudget?
– Den är lite upp. Det kostar att bygga nytt, men samtidigt, det fanns två vägar att gå. Att låta allting bara bli som det har varit eller åtminstone försöka och det är klart att det är dyrare nu än vad det tidigare har varit, men det är på sikt allting. Det kostar att köpa en ny bil, men det är billigare att underhålla den sen och det är lite så jag tänker över huvud taget. Men jag är ansvarig för marknadsgruppen också så jag har ansvar för både intäkter och utgifter. Det är klart att det är dyrare i år, men det är inga fantastiska summor. Det vi har försökt sälja in och det vi vill att man ska göra är att inte titta pengar utan på egen utveckling och hur långt man kan gå samtidigt som man hjälper föreningen. För det handlar inte om pengar i slutändan, det handlar om egen inställning och ambition. Det är inga stora pengar vi pratar om på något kontrakt.

Har ni klausuler i kontrakten?
– På bröderna Simon och Karl Falk är det så för de har sista året som de kan vara juniorer i USA och där har jag varit jätteliberal. Jag vill inte ta ifrån dem deras dröm och vision, för när de kommer hem igen vill jag att de ska ha Sura-tröja på sig. Så resonerar jag egentligen med allt och alla, det finns ingen anledning att inte vara tillmötesgående och så möts man kanske igen i framtiden. Det blir mycket lättare att både leva och jobba så. Jag har aldrig sagt nej till att släppa någon, om det är på vettiga grunder och att man verkligen har försökt att lösa det om det har funnits problem. Det handlar ju om att må bra också.

Hur långa kontrakt skriver ni?
– Det är ettårskontrakt som det är skrivet. Sex, sju månader långa.

Vilken är er viktigaste värvning?
– Det beror på hur man ser det. David Lidström med sin erfarenhet och sin potential på isen. André Astley med sin erfarenhet och han har ett stort Sura-hjärta. Han känner mycket för föreningen. Det beror lite grann på hur man pratar, jag skulle nog nämna de två men sen kanske de inte kommer vara högst upp poängmässigt. Det är andra faktorer som gör att andra kanske hamnar högt upp poängmässigt. Bägge två är föredömen tycker jag.

Vilken är er jobbigaste spelarförlust?
Christoffer Hanning hade säkert varit potentiellt bra, men där tycker jag att vi har kvitterat ut det med Oliver Eriksson. Han och Rasmus Helmrich är bra, vi har två målvakter som är riktigt vassa, det är inget snack om den saken.

Kommer det dyka upp fler värvningar inför första nedsläpp eller under hösten?
– Det beror på vad som dyker upp och dyker upp saker gör det hela tiden. Det märks, jag blir bombarderad från engelska ligan eftersom de har stängt sitt för i år. Det är ett levande dokument, oavsett corona och allting så är det färskvara vad som händer. Men jag letar inga spelare, det kan jag säga. Jag har fullt förtroende för alla grabbar som har Sura-tröja på sig, jag tror att alla kommer bidra jättebra och därför letar jag inte efter något. Jag letade hårt efter en back med karaktär så när David Lidström blev klar kändes det jätteokej.

Vilka är seriefavoriter?
– Det är väl Borlänge som vanligt, de är alltid i topp av gammal ohejdad vana. De lyckas varje år få ihop truppen så jag skulle nog säga Borlänge. Det känns mer spännande i år än vad det brukar ha gjort och bara ur vårat perspektiv känns det jävligt mycket roligare.

Vilken är den bästa värvningen i ligan av något annat lag?
– Jag har haft så mycket att göra med mitt, det är klart att man har tittat och funderat, men jag har nog inget svar rent spontant. Sen första maj när jag började jobba hockey fullt ut har jag bara tänkt Sura. Jag får passa på den, det är en svår fråga måste jag säga.

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare