SK Lejon: ”Målsättningen är att klara sig kvar”

 SK Lejon: ”Målsättningen är att klara sig kvar”

Säsongen i Hockeyettan närmar sig med stormsteg och i en mastig artikelserie ställer jag nu tio viktiga frågor om lagbyggena, kontrakten och förväntningarna till sportcheferna i en bunt väldigt spännande klubbar.
Idag Lars Westermark, sportchef i SK Lejon (Hockeyettan norra).

Vilken är er målsättning för säsongen 20/21?
– Målsättningen med säsongen är delvis att klara sig kvar. Det är det definitivt, sen är vi väl medvetna om att det varit lite trögstartat. Det är spelare på väg in i truppen, vi kommer att förstärka nu inför seriestarten.

Strategin i lagbygget, hur har tankarna gått när ni satt ihop laget?
– Vi kommer ha en relativt ung trupp, en hungrig trupp, spelare som vill ha mycket istid. Sen varvar vi med lite mer erfarna spelare också. Fredrik Lindgren blir givetvis en viktig spelare.

Vad har ni för spelarbudget?
– Vi ligger lågt, väldigt lågt. Det vi erbjuder är speltid och utveckling. Vi ligger på ungefär samma nivå som tidigare. Vi kan i regel erbjuda arbete, det är ju inte alla föreningar som kan det idag. Vi har ju en väldigt expansiv arbetsmarknad i Skellefteå. Det är tusentals jobb som ska hit på några år och totalt kan man få ganska hyggliga villkor för att spela ishockey med en bra anläggning och så där.

Har ni klausuler i kontrakten?
– Ja det finns. Vi har inte varit en förening som satt oss på tvären och det har givetvis att göra med ersättningsnivåer och sånt också, det speglar de möjligheterna.

Hur långa kontrakt skriver ni?
– Hittills har vi bara ettårskontrakt. Det är säsongsbetonat, lite olika beroende på när de har kritat på.

Vilken är er viktigaste värvning?
– Fredrik Lindgren är givetvis jätteviktig, sen har vi några som inte är officiella än som också blir ganska viktiga. Fast jag tror lite grann helheten, det är en ganska ung trupp med relativt unga tränare också, med samma driv. Det kan vara en viss bekvämlighet att ha en ung åldersstruktur. När du gör misstag kan du hantera det på ett annat sätt jämfört med att bara spela med erfarna spelare, det sätter lite annan intern press på en. Jag tror man kan vara lite avslappnad i uppdraget.

Vilken är er jobbigaste spelarförlust?
Mattias Törnqvist var ganska jobbig. Han har ju varit med flera år i Lejon.

Kommer det dyka upp fler värvningar inför första nedsläpp eller under hösten?
– Jag tror generellt att det kan bli en säsong med lite överraskningar. Man vet ju inte vilka ligor runt om i världen som kommer igång och inte. När de allsvenska lagen tar in NHL-spelare blir det ett överflöd av spelare som får sitta på läktaren och helt plötsligt blir det ingenting för att det kommer en andra eller tredje våg i pandemin. Sverige har ändå ett ganska stabilt läge där i och med att serierna börjat rulla igång. Det kan givetvis komma en del rätt bra spelare som vill spela hockey den här säsongen också.

– Vi har en hel del platser kvar att fylla. Vi får se, vi vill ge en del yngre spelare chansen på riktigt också, men det är en femma i alla fall det handlar om. Jag tror att det är viktigt att ge dem chansen i början för en ung trupp kan göra en ganska bra resa på ganska kort tid. Det händer ju ganska mycket för 20-åringar jämfört med 35-åringar.

Vilka är seriefavoriter?
– Jag får hålla Boden som nummer ett och Östersund som tvåa.

Vilken är den bästa värvningen i ligan av något annat lag?
– Det är lite svårt att säga tycker jag, det är jättesvårt. Jag säger pass på frågan, vi får släppa pucken först.

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare