Östersund: ”Man vet inte vilken cirkus det kan bli i december”

 Östersund: ”Man vet inte vilken cirkus det kan bli i december”

Säsongen i Hockeyettan närmar sig med stormsteg och i en mastig artikelserie ställer jag nu tio viktiga frågor om lagbyggena, kontrakten och förväntningarna till sportcheferna i en bunt väldigt spännande klubbar.
Idag Per Tagesson, sportchef i Östersund (Hockeyettan norra).

Vilken är er målsättning för säsongen 20/21?
– Självklart att vara med och tävla om uppflyttning, det är alltid ett av våra mål. Sen vet vi ju hur tight det är så man får se hur långt det räcker helt enkelt.

Strategin i lagbygget, hur har tankarna gått när ni satt ihop laget?
– Vi har försökt behålla så mycket som möjligt av det vi tyckte var bra ifjol, det var framförallt att vi hade ett bra målvaktsspel och bra försvarsspel. Sen när vi har analyserat våra två senaste säsonger är det ju målskyttet vi har haft problem med. Vi har varit tighta bakåt och skapat mycket målchanser framåt, men inte kunnat sätta dit puckarna. Det känns som att vi har en riktigt bra grund just nu och det är topparna som kommer avgöra hur långt vi kan ta det.

– Vi tycker väl att vi har fått in rätt karaktärer på det vi har plockat in. Vi kanske har lyckats ta bort något som varit lite sämre karaktär om man ska säga så, så det känns som att vi inte kommer tappa något jämfört med fjolåret.

Vad har ni för spelarbudget?
– Det är klart att man har fått tänka till och vara restriktiv i år, det tror jag nog alla har fått göra. Man får tänka både en och två gånger vad man gör med pengarna. Vi har dragit ner. Nu är det så osäkert vad som händer framöver, men vi har dragit ner till att börja med. Vi har budget kvar till att värva och så får man väl se runt jul hur mycket man har kvar, vad finns det på marknaden då? Just nu vet man inte vilken cirkus det kan bli i december heller. Det kan ju bli så att det finns för mycket spelare och för lite lag som kan ta emot dem helt enkelt så det kan bli billigare spelare än vad man är van vid som är lediga och av en högre kvalitet. Det är så vi har känt, det är väl därför vi haft lite is i magen, vi behöver inte ha någon panik. Vi är ganska trygga med det vi har nu och tror att vi skulle klara oss med det innan jul.

Har ni klausuler i kontrakten?
– Nej det har vi inte, den klausul vi har i kontrakten är väl en pandemiklausul om det skulle stängas ner. Det är såklart så att vi inte vill bli av med de spelarna vi har. De vi signar vill vi veta att vi har hela säsongen. Sen så klart, skulle någon allsvensk klubb höra av sig och vill låna en spelare, det är klart vi kommer tänka över det då, hur vi ligger till och vilket läge det är. Vi vill ju också att killarna ska få chansen om det går.

Hur långa kontrakt skriver ni?
– Nu har vi mestadels bara ettårskontrakt och vi har något ett plus ett. Det är inte så många spelare som vill skriva längre kontrakt känns det som. Vi har som en filosofi att vi tar in ganska unga och utvecklingsbara spelare. Vi har ju inte ekonomin till att försöka köpa oss en plats i allsvenskan, utan vi har som filosofi att vi vill försöka utveckla spelare och det tycker jag att vi gör på ett bra sätt. Vi har ett bra rykte om det och det hjälper oss att få hit bra unga spelare, så det är klart det är spelare som vill framåt i sina karriärer och då vill väl inte de heller binda upp sig. Kontrakten brukar vara från augusti till mars och spelar vi längre blir det vecka för vecka.

Vilken är er viktigaste värvning?
– Alla värvningar är så klart viktiga, men någon som har sett riktigt spännande ut skulle jag säga är Felix Lidgren från Tyringe. 21 år, född 98 med ruggig speed. Det känns som att han kan verkligen bli något. Han har börjat plugga här också så förhoppningen är att han kan göra det bra och trivs här och kan vara kvar ett tag.

Vilken är er jobbigaste spelarförlust?
Daniel Magnusson lägger skridskorna på hyllan, det är klart att det är tungt att ha en sådan kille som har varit med så pass länge och är en stor del av laget och dessutom är en god vän. Det är klart att det känns när den typen av killar väljer att lägga av, men samtidigt så vet man att i division ett är det inte så länge efter 30-strecket som de brukar hålla på.

Per Tagesson, sportchef i Östersund.

Kommer det dyka upp fler värvningar inför första nedsläpp eller under hösten?
– Ja det kommer, det kan komma något här i dagarna faktiskt (kort efter samtalet presenterades kanadensarna James Hamblin och Ben Hawerchuk). Det är inte viktigt att det går snabbt, vi har även några juniorer födda 01 som har varit uppe och gjort det otroligt bra så vi känner oss jättetrygga med att ge de grabbarna istid.

Vilka är seriefavoriter?
– Det kanske är något som Boden får ta på sig, de har ju gått ut och värvat ganska friskt och i alla fall på så sätt visat att de menar allvar.

Vilken är den bästa värvningen i ligan av något annat lag?
– Jag skulle nog säga att det mest ögonbrynshöjande lagbygget i hela ligan, det skulle jag nog säga är Vallentuna. Där har det kommit några karameller kan man ju säga. Jag skulle nog inte vilja lyfta ut någon spelare men det lagbygget sticker ut.

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare