Nybro: ”Vi ville ha en större bredd på forwards”

 Nybro: ”Vi ville ha en större bredd på forwards”

Säsongen i Hockeyettan närmar sig med stormsteg och i en mastig artikelserie ställer jag nu tio viktiga frågor om lagbyggena, kontrakten och förväntningarna till sportcheferna i en bunt väldigt spännande klubbar.
Idag Rasmus Aro, klubbchef i Nybro (Hockeyettan södra).

Vilken är er målsättning för säsongen 20/21?
– Vi tog ett nytt grepp förra säsongen efter att vi hade en mindre bra säsong året innan och kände att vi ville bli lite kaxigare helt enkelt. Vi gjorde en nystart och det vill vi spinna vidare på nu. Först och främst är det Allettan och efter jul vill vi vara med i både playoff och kvalserie. Vi har satt upp en ganska hög målsättning, men där tycker vi att vi är.

Strategin i lagbygget, hur har tankarna gått när ni satt ihop laget?
– Vi bytte ganska mycket spelare inför förra säsongen och har utvärderat det lagbygget och sett över vår målvaktssida och forwardssida. På målvaktssidan var det skitviktigt att få behålla Robin Johansson och vi har försökt hitta någon som kan avlasta på ett tydligare sätt. Det känns som att Albin Andersson kommer att kunna stå fler matcher. Om man slår ihop målvaktssida och backsida så släppte vi in väldigt lite mål, så där är vi nöjda och vi har behållit större delen av backsidan. Det är väl som vanligt att man försöker få in någon tydligare offensiv back och nu tog vi en kanadensare i Derian Hamilton som vi får ge lite tid. Det är så klart en period för honom att komma in i stora rinkar och så där, det blir väldigt annorlunda, men han har sett bra ut. Vi får se om han kan vara den spelaren.

– På forwardssidan, det vi kände där var att vi ville ha en större bredd på forwards som kan avgöra matcher. Vi levde väldigt mycket på en kedja förra året i Fredrik Strömgren, Sebastian Borg och Fabian Ilestedt. De gjorde väl i princip alla våra mål framåt känns det som. Vi siktade på att få in en kedja till som kan vara med och bidra, som man kan luta sig mot. Nu har de kört ihop på försäsongen Ryker Leer, Adam Persson och Eric Gustafsson, så den har också sett intressant ut. Sen har vi även ersatt Ilestedt med Matej Galbavy från Borlänge så det känns som att vi har hittat två bra kedjor. Lite mer bredd på det som kan avgöra i de tuffa matcher som kommer.

Vad har ni för spelarbudget?
– Det brukar vi inte säga exakt så, men vi har en okej spelarbudget. Sen om man kollar helheten så är det spelarbudget och själva ledarstaben som vi ser över. Hur har vi det med målvaktstränare, assisterande och huvudtränare, hur har vi det med massörer, läkare och material? Att det funkar på ett bra sätt. De är olika budgetar, men om man kollar helheten så jobbar vi med en lägre budget i år.

Har ni klausuler i kontrakten?
– Nej det har vi inte. Det har funnits tidigare i Nybro men vi har sagt att vi vill gå långt och då kan vi inte riskera att bli av med spelare under säsongen helt enkelt.

Hur långa kontrakt skriver ni?
– Generellt så är det sjumånaderskontrakt från augusti till februari och efter det är det vecka för vecka. Sen kan man ju skriva ett plus ett och så där, men för det mesta är det ettårskontrakt på den här nivån. Det är unga spelare och vi har skrivit något ett plus ett, men då finns det mellan säsongerna en out för båda parter.

Vilken är er viktigaste värvning?
– Tråkigt svar kanske, men det är väl just den här bredden på forwardssidan att vi har fått in fler spelare som kan vara med och avgöra jämna matcher. Matej Galbavy, Adam Persson, Ryker Leer, Eric Gustafsson att vi har fått in en tydligare spets, känns det som i nuläget i alla fall, sen får vi ju se vad det blir av det, men det är så jag känner.

Vilken är er jobbigaste spelarförlust?
– Då måste jag välja Fabian Ilestedt, det är en spelare som kan avgöra matcher på egen hand och sista säsongen var han väldigt bra mot bra lag. Det blev lite som att vi fick ha honom ett år för länge, men det har nog varit bra för Fabian, han var ju skadad en säsong när han inte spelade så mycket heller. Det är svårt att hitta den typen av spelare, det är inte många sådana som finns. Han är absolut värd en allsvensk chans.

Kommer det dyka upp fler värvningar inför första nedsläpp eller under hösten?
– Just nu kommer vi inte värva något, sen får man väl se om det blir skador eller vad det kan bli, hur det ser ut. Men i nuläget känner vi att vi har en trupp som vi jobbar på med. Det är alltid levande som man brukar säga, men just nu har vi nio backar och 13 forwards, vi vill inte ha för mycket in och ut heller. Vi vill se det långsiktigt, det är ändå den här gruppen som ska göra det den här säsongen, det är svårt att värva ett nytt lag. Sen kan alltid saker hända, men i nuläget är det nej på den frågan.

Vilka är seriefavoriter?
– Kan man inte ta Karlskrona där, de säger ju själva att de är det nästan så det får vi väl ta då. Det är en häftig serie här nere i söder så det är väl fler om budet. Karlskrona är ganska svåranalyserade tycker jag, jag vet inte om alla spelare är på plats, men de har ju typ i princip börjat sin försäsong bara för någon vecka sedan och vi ar hållit på i två månader snart.

Vilken är den bästa värvningen i ligan av något annat lag?
– Svår fråga, det är många lag som har värvat bra och man märker att det är en speciell säsong som väntar när det blir många som kanske ska spela högre upp eller utomlands men som kommer spela i Hockeyettan. Det är många som har en bra trupp och det kommer nog bli väldigt jämnt. I alla fall om jag pratar för söderserien, där ser det ut som att många lag kan vara med om Allettan-platserna. Men jag har ingen specifik spelare.

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare