Örnsköldsvik: ”Vi kommer väl näppeligen att avancera i ett seriesystem”

 Örnsköldsvik: ”Vi kommer väl näppeligen att avancera i ett seriesystem”

Säsongen i Hockeyettan närmar sig med stormsteg och i en mastig artikelserie ställer jag nu tio viktiga frågor om lagbyggena, kontrakten och förväntningarna till sportcheferna i en bunt väldigt spännande klubbar.
Idag Patrick Edlund, sportchef i Örnsköldsvik (Hockeyettan norra).

Vilken är er målsättning för säsongen 20/21?
– Under grundserien finns det bara ett streck i tabellen och det är det som leder till Allettan och vi ska väl vara med och fightas kring det. Den målsättningen måste man ha tycker jag, det är ju vad som finns att tävla om.

Strategin i lagbygget, hur har tankarna gått när ni satt ihop laget?
– I stora drag kan man väl säga att vi har alltid haft spelare med teknik, spelare med lir i verktygslådan. Det har vi fortfarande, men nu har vi adderat fysik och muskler och det är väl någonting som har varit prio. Sen har vi också letat fart och aggressivitet vilket vi också tycker att vi har adderat och så har vi försökt vara så noggranna som möjligt kring karaktär. Vi gjorde en sorts omstart ifjol, men nu har vi fått behålla det vi ville behålla och sen addera det vi tycker att vi behövde för att vara med och tävla på ett bättre sätt.

Vad har ni för spelarbudget?
– Precis som de senaste säsongerna är det noll kronor. Vi har ingen ekonomi för att betala löner, det är ingenting sådant.

Har ni klausuler i kontrakten?
– Det finns klausul för spel i högre serienivå, det gör det. Det är lite grann den klubb vi vill vara, vi vill hjälpa spelarna framåt i sin utveckling. Jag menar vi kommer väl näppeligen att avancera i ett seriesystem som ett seriesystem ser ut just nu, allrahelst då Modo finns i Hockeyallsvenskan, men kan vi hjälpa spelarna att ta steg är det positivt.

Hur långa kontrakt skriver ni?
– Vi vill ju bygga på sikt och allt som oftast innebär det att man skriver kontrakt på två år, ibland till och med tre, men sedan finns det också olika anledningar till att det blir undantag ibland och bara ettårsavtal. Men två är generellt vad vi försöker. Flyttar man till Örnsköldsvik så gör man det inte för pengarna utan för att man tror på att det är en bra utvecklande miljö och det ser man det kanske på något år längre ibland. Vi har åttamånadersavtal.

Vilken är er viktigaste värvning?
– Det finns flera adderingar som man ser som viktiga, Melker Persson är en, Sebastian Freed Karlsson en annan. Men den enskild viktigaste är nog Ludwig Niederbach som vänt hem. Han är vår nye lagkapten, han står för mycket utav det vi har sökt. Fysik, muskler, fart, aggressivitet och karaktär.

Vilken är er jobbigaste spelarförlust?
– Det är nog Andreas Forsström och då framförallt för hans personlighet. Han har valt att trappa ner.

Kommer det dyka upp fler värvningar inför första nedsläpp eller under hösten?
– Vi är tillfreds med det manskap vi har att jobba med nu, men det är inte omöjligt ändå att det kan dyka upp någon ny pjäs om det skulle visa sig att det finns någon som passar oss på marknaden. Vi går på sju backar och 13 forwards i truppen så vi har utrymme för att ta in någon till.

Vilka är seriefavoriter?
– Det finns ju en klubb som talar om Hockeyallsvenskan så de får väl vara seriefavoriter och det är Boden.

Vilken är den bästa värvningen i ligan av något annat lag?
– Då skulle jag nog säga Sundsvalls värvning av Jonas Lindström, jag tror att han kommer att betyda mycket för deras lag. Rent spontant känns det så, att få in en rutinerad och bra spelare, de har väl i övrigt ganska ungt manskap.

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare