Därför bryter de med stjärnorna

 Därför bryter de med stjärnorna

Många höjde på ögonbrynen när Huddinge valde att klippa banden och bryta kontrakten med flera av sina mest namnkunniga spelare. Men tränaren och sportchefen Fredrik Mälberg tycker inte att det är så dramatiskt.
– Det har varit en naturlig process, jag bygger för framtiden, säger han.

Inför kommande säsong har Huddinge i samförstånd med spelarna valt att bryta avtalen med Måns Krüger, Marcus Lissäng och Dennis Nordström. Samtidigt erbjuds inte skaran Adam Hansen, Eric Backman, Patrik Kallmert och Mathias Franzén några nya kontrakt. Det är idel namnstarka spelare som tvingas lämna vilket har skapat många frågetecken.

– Jag förstår att det höjs en del ögonbryn när det är så namnkunniga spelare som lämnar, men det är inte så dramatiskt, säger Mälberg.

Två säsonger i rad har Huddinge tagit sig till kvalserien, men strandat utan att ta sig hela vägen upp i Hockeyallsvenskan. Nu grundar sig beslutet i att Huddinge vill ha en lite annan dynamik i gruppen.

– Vi har kommit till ett vägskäl och vår verksamhet bygger mycket på engagemang och eget driv. Då behöver vi ha spelare som kanske inte ser Huddinge som en slutstation, utan vill se över horisonten.

– De har varit med och bidragit, men när man ställer frågan var ser du dig om en eller två säsonger och det självklara svaret inte är att det finns en strävan uppåt då är det läge att bryta.

Sportchefen uttrycker ingen större nostalgi över att bryta med några av klubbens mer namnkunniga spelare, varav flera har kallat Björkängshallen för hem under ett flertal säsonger.

– Vi har kommit till ett vägskäl. Att spela här är ett jäkla slit och då måste du vara dedikerad att lägga ner arbetet. Vi har kommit fram till det när vi haft samtal med spelarna. Det är inga hard feelings.

Men i slutändan är det ditt beslut?
– Ja.

– Jag måste jobba med spelare som brinner lika mycket som jag gör annars blir jag bara en belastning, en jobbig jävel. Men jag är här för spelarnas skull.

Det snackas en del som att ekonomin har påverkat.
– Vi som alla andra får ju tänka på vilka utgifter vi har, men det här har inte att göra med ekonomi.

Men även utan de stora namnen på rostern kommer målsättningen för Huddinge att vara densamma, att avancera till Hockeyallsvenskan.

– Det är ingen totalrenovering, jag kommer att bygga på samma sätt. Mitt mål är alltid att ta oss uppåt. Det här är min femte säsong som tränare i Huddinge och den fjärde som slutar med att vi tar oss till kvalserien. Det finns en anledning till att vi tar oss dit men att vi sedan inte kommer längre. Vi ska försöka ändra på det.

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare