SSK har hittat nyckeln till kvalserien

 SSK har hittat nyckeln till kvalserien

Södertälje har hittat vägar att kriga sig till trepoängare i kvalserien och efter 3-1 hemma mot Kristianstad sitter laget i förarsätet för att klara sig kvar i Hockeyallsvenskan.
– Jag tycker vi har höjt vårt spel avsevärt, säger Fredric Weigel.

Sett till det spelmässiga kommer ingen förmodligen minnas lördagseftermiddagens viktiga streckdrabbning mellan Södertälje och Kristianstad, men hemmalaget kunde jubla över tre poäng som tar dem upp på andraplatsen och gör att de nu har slagläge att klara sig kvar i finrummet.

– Vi satte hög press från början och jag tyckte vi tryckte ner dem hela matchen faktisk, de skapade lite halvchanser och så där men jag tycker vi hade kontroll på dem hela matchen, sista perioden orkade de ju inte kändes det som, summerade hemmalagets forward Fredric Weigel efteråt.

Över huvud taget har Södertälje efter en lite osäker start på kvalserien hittat vägar att vinna viktiga matcher och för varje period transformerats mer och mer till ett krigarlag.

– Det är ju det kvalserien handlar om, vi vet ju hur vi gick upp förra året, inte på grund av skönspel, det var ett bra powerplay och att vi krigade hårt som fan. Vi har börjat lära oss hur vi ska vinna matcher även om vårt försvarsspel kan vara lite virrigt ibland, det känns bra.

Weigel pekar ut en av nycklarna till att Södertälje rider på en framgångsvåg just nu.

– Vi har kommit in i det mer och mer och jag tycker vi har visat det på slutet. Vi började ju kvalserien med att gå på tre femmor och det var jävligt tungt ska jag erkänna, även om jag har rätt bra kondis så, alla lagen sätter press och det är fram och tillbaka. Nu har vi börjat gå på fyra och det känns bättre för alla tror jag.

– Det är en stor nyckel till att vi har fått mer framgång nu på slutet än de fyra första matcherna när vi gick på tre femmor. Vi har fått tillbaka lite skadade spelare och så där. Fyra femmor är en vinnande metod för oss i alla fall.

 

Skiter i poängen
Själv har Weigel haft det motigt poängmässigt i kvalserien, det har bara ramlat in två ynka assistpoäng på kontot för den vane poänggöraren, men det tycks inte bekomma honom det minsta.

– Jag bryr mig inte om det för fem öre, för två år sedan hade jag brytt mig om det, men nu är det viktigaste att laget vinner matcher så jag skiter i det, vi skapar i varje match.

Men ärligt talat, som passningsgeni, gör det inte lite ont i själen att spela en sådan här andraperiod där knappt en passning sitter för något av lagen?
– Det är så kvalseriehockeyn är, det är inte så mycket skönspel utan det är mer gnugga och alla i laget är jobbiga att möta. Jag tycker det är kul, men det blir kanske inte så publikvänligt.

Publikvänlig hockey var det sista som bjöds i Scaniarinken men det krigades friskt och i slutändan var det trots allt inte särskilt mycket snack om att Södertälje gjorde bättre ifrån sig än Kristianstad.

– När vi mötte dem borta, vi utnyttjade våra målchanser, men de körde över oss totalt. Jag vet inte om det är slut på energi eller vad det är, men de kändes trötta idag tycker jag. De kanske har lite slut på energi, de torskade ju senast hemma 1-5 också det är väl inte likt dem kan jag tänka mig.

Eller så berodde det helt enkelt på att Södertälje hittat nyckeln till framgång i kvalserien.

– Vi har snackat om att komma upp lite tightare och sätta mer press på alla lagens backar för vi är bra i anfallszon. Jag tycker vi börjat sätta mer press på alla lag, vilket lag vi än möter nu. Jag tycker vi har höjt vårt spel avsevärt.

– Det känns som att alla lag har bra forwards och bra powerplay, backarna har väl varit de flesta lagens svaga punkt skulle jag säga.

På tisdag väntar bortamatch mot Troja/Ljungby ett möte där hemmalaget kan säkra sitt allsvenska avancemang men där Södertälje själva kan ta ett stort steg i samma riktning.

– Jag vet inte om Troja kan ha lite skalle nu att de i princip är klara. Vi har haft ett bättre bortaspel än hemmaspel hela säsongen så det hade varit jävligt skönt om vi vann där.

Mikael Mjörnberg

Journalist, skribent, proffstyckare

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *